De Regenboogpartij

Snelheid van geldomloop verhogen voor economische groei

Een Regenboog idee van Robert:

Economische groei is de beste manier om financieel economische problemen op te lossen. Economische groei betekent meer koopkracht in de maatschappij en meer belastingen voor de overheid en dus minder tekorten en meer armslag. 

Een van de de factoren die afnemen bij economische stagnatie is de omloopsnelheid van het geld. De geldstroom neemt af doordat mensen minder geld uit gaan geven en meer gaan sparen en dat bedrijven minder gaan investeren.
De snelheid van de geldstroom is van cruciaal belang voor economische groei. Een euro die in een jaar achtereenvolgens 10 keer wordt ontvangen en uitgegeven is een andere euro dan die maar 5 keer in een jaar wordt ontvangen en uitgegeven. 10 Keer ten opzichte van 5 keer betekent een dubbele hoeveelheid euro's die in de economie rond zijn gegaan.
Euro's ontvangen en op een spaarrekening gezet worden niet uitgegeven en veroorzaken een verstarring van de geldstroom.

Hetzelfde geldt voor bedrijven die hun rekeningen niet meer binnen 30 dagen betalen, maar pas na 60 of zelfs 90 dagen. Bedrijven moeten langer op hun geld wachten en kunnen zelfs failliet gaan. Investeringen worden uitgesteld en er wordt ingeteerd op de voorraden.
De snelheid van de geldstroom wordt vertraagd met als gevolg een verder economische stagnatie.

De grote vraag is waarom de overheid, de regering, geen maatregelen neemt om die grote geldstroom tussen bedrijven op peil te houden. En waarom dringen economen niet aan op maatregelen die de omloopsnelheid van het geld versnellen in tijden van financiële crisis? Een verplichting aan bedrijven om zich aan de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen te houden is toch geen ingewikkelde maatregel? Die termijn terugbrengen naar 21 dagen in tijden van financiële crisis is meer dan verstandig en goed voor alle partijen in de economie.

Waarom niet?

AANMELDEN/VRAGEN

Heb je een vraag, een idee of wil je gewoon wat kwijt?

Of wil je op de hoogte gehouden worden.

Stuur dan een mail aan info@regenboogpartij.nl